[b]Akdeniz bölgesinin meşhur yemeklerini saymıştık. Şimdi sıra Marmara'da. Mutlaka tatmanız gereken çok özel yemekler;
Türkiye'nin her bir köşesi cennet... Dün sizlere Akdeniz bölgesine gittiğinizde yemeden dönmemeniz gereken meşhur yiyecekleri tanıtmıştık... Bu kez sıra Marmara bölgesinde...
Bursa, konuklarını, dünyaca ünlü ''İskender Kebabı'' ve adı kentle özdeşleşen kestane şekeri ile beklerken, Yalova'nın simgesi haline gelen ''Yürüyen Köşk''ü ziyaret edenler, hoş izlenimlerle ayrılıyor.
''Sultanlar Şehri'' ve ''Der-i Saadet'' (Mutluluk Kapısı) gibi unvanlarla anılan Edirne'ye gelenleri ilk olarak Selimiye Camisi'nin silueti karşılıyor.
Meriç Nehri kenarında yiyeceğiniz bir yemek, günün tüm yorgunluğunu atmanızı sağlayabilir.
Doğal güzellikleri, tarihi ve kültürel mirasıyla ''Gezmekle bitirilemeyecek'' yerlerden olan Balıkesir, ''lezzet avcıları'' için de değişik alternatifler sunuyor.
İŞTE HER İLİN EN MEŞHUR LEZZETLERİ
VE TARİHE KAZINAN İZLERİ
Kentin simgesi haline gelen ve Mimar Sinan'ın 80 yaşında yaptığı ustalık eseri muhteşem Selimiye Camisi, büyüklük, yükseklik ve bıraktığı etki açısından ''kusursuzluğu'' temsil ediyor.
Edirne'deki tarihi köprüleri de unutmamak gerek. Arda, Tunca, Meriç ve Ergene'nin sularıyla çevrili kentin köprüleri büyük bir tarihi mirasın da taşıyıcısı. Meriç Nehri kenarında yiyeceğiniz bir yemek, günün tüm yorgunluğunu atmanızı sağlar.
MUTLAKA BİLİN:
KENDİ KENDİNİ TEMİZLEYEN KÖRFEZ
Saros Körfezi, akıntıların girdaplar çizmesi nedeniyle kendi kendini temizliyor. Körfez,sakinleştirme özelliğine sahip iyot ve yosun kokulu deniz havasıyla nefes darlığı çekenlere şifa olabilir.
BUNLARI MUTLAKA YİYİN
TAVA CİĞERİ
Edirne'ye özgü yiyeceklerin başında Edirne'nin meşhur tava ciğeri geliyor. Ziyaretçilerin, tadına bakmadan kentten ayrılmadığı tava ciğeri, sinirleri alınan taze dana karaciğerinin keskin bir bıçakla ince ince yaprak şeklinde kıyılıp, yıkanıp tuzlandıktan sonra, una bulanıp bol ve kızgın yağda kızartılmasıyla hazırlanıyor. Ciğerin yanında mutlaka, yazın güneşte kurutulup kırmızı hale gelen yağda kızartılmış biberler servis edilir.
EDİRNE PEYNİRİ
Edirne peyniri de kente gelen yerli ve yabancı turistlere ayrı bir lezzet sunuyor. Edirne'de üretilen beyaz peynirin ünü Türkiye'nin her yerinde biliniyor. Edirne'de beyaz peynirin kendine özgü bir yapılış biçimi var
BALIKESİR'İN NELERE MEŞHUR
GÖRÜN: Ayvalık Şeytan Sofrası'nda hem ''Şeytanın ayak izi''ni görmek hem gün batımını seyretmenin hazzı ise bir başka.
BUNLARI TADIN
SUSURLUK AYRANI: Doğal güzellikleri, tarihi ve kültürel mirasıyla ''Gezmekle bitirilemeyecek'' yerlerden olan Balıkesir, ''lezzet avcıları'' için de değişik alternatifler sunuyor. Susurluk, ayranı ve tostunun çekiciliği sayesinde, İstanbul'dan İzmir'e gidenlerin mola verdiği yerlerin başında geliyor
AYVALIK TOSTU: Tanınmış Ayvalık tostu, peynir, sucuk ve salamın da aralarında bulunduğu bol malzemeli doyurucu ve lezzetli bir öğün geçirilmesini sağlar. Ege mutfağının zenginliğini sunan Ayvalık, ayrıca balık eşitleriyle de dikkat çekiyor. Papalina balığı da Ayvalık'ta tadılması gereken lezzetlerden. Edremit Körfezi bölgesinde ayrıca zeytinyağı tadılıp alınabilir.
GÖVEÇ: Bigadiç'te, her kasap dükkanının odun közü ile kızdırılan fırınında, ilçeye özgü ''Göveç'' pişirilir. Toprak kapta yaklaşık 2 saat süreyle pişirilen oğlak etinin kokusu bile insanların iştahını kabarmaya yetiyor.
KOCAELİ'NDEN PİŞMANİYESİZ DÖNÜLMEZ
Tarihi ve görkemli eserleriyle büyüleyen bir kent Kocaeli... Doğal güzelliklerinin yanı sıra en özel tadı da bu kentimiz sunuyor...
MUTLAKA TADIN: Pişmaniye denince akla Kocaeli geliyor... Kocaeli'nin dünyaca meşhur tatlısı pişmaniye şeker, un ve su kullanılarak hazırlanıyor... Pişmaniye yapabilmek için usta eller gerekiyor... Özel karışım bu usta ellerde çekilerek tel tel helva biçimini alıyor...